Alles wat je moet weten bij het kopen van een elektrische deken

Wil jij ‘s avonds in een lekker voorverwarmd bed kunnen kruipen? Met een elektrische deken hoef je nooit meer te liggen bibberen in bed. De warmtedeken zorgt ervoor dat je beddengoed heerlijk warm wordt, zodat je niet meer in een koud bed hoeft te gaan liggen. Een elektrische onderdeken is een ideale aanvulling op je beddengoed tijdens de wintermaanden! Wil jij een elektrische deken kopen? Hieronder lees je alles wat je moet weten.

  • Eenpersoons of tweepersoons
  • Temperatuurstanden
  • Automatische uitschakeling
  • Instelbare voetenwarmte
  • Timer

Eenpersoons of tweepersoons elektrische deken?

Bij het uitzoeken van een elektrische onderdeken voor jouw bed, is het formaat het eerste om rekening mee te houden. Er zijn zowel eenpersoons als tweepersoons elektrische dekens verkrijgbaar.

Als je in een tweepersoons bed slaapt, heb je twee mogelijkheden. Je kunt kiezen voor een tweepersoons warmtedeken, maar je kunt ook twee eenpersoons modellen naast elkaar leggen. Een tweepersoons deken is over het algemeen voordeliger.

Waarom zijn elektrische dekens kleiner dan mijn matras?

Bij het vergelijken van de afmetingen van de elektrische dekens, zul je zien dat de dekens bijna nooit een standaard matrasformaat hebben. Een elektrische deken is meestal niet langer dan 160 centimeter, omdat onder het hoofdkussen geen verwarming mag zitten. Je hoofd zorgt juist voor de afkoeling van je lichaam als je het te warm hebt. Als je hoofd ook verwarmd zou worden, zou je lichaam snel oververhit raken. Voor de veiligheid zijn de dekens dus korter.

Sommige elektrische dekens hebben de vorm van een hoeslaken, die wel volledig over het matras bevestigd wordt. Deze warmtedekens zijn vanzelfsprekend langer dan 160 centimeter. In dat geval heeft het gedeelte onder het hoofdkussen geen bedrading, zodat je er veilig op kunt slapen.

Eenpersoons elektrische deken

Slaap je in een eenpersoons bed? Dan is de keuze simpel: je kiest voor een eenpersoons warmtedeken. De breedte van deze dekens varieert tussen de 70 en 90 centimeter. De meeste warmtedekens voor één persoon zijn 150 of 160 centimeter lang.

1-persoons

Tweepersoons elektrische deken

Als je een tweepersoons bed hebt, is een tweepersoons elektrische deken de beste keuze. Heb jij het sneller koud dan je partner? Dan kun je is het slim om te kiezen voor een tweepersoons warmtedeken met twee temperatuurzones. Je kunt de temperatuur dan voor beide helften van het bed afzonderlijk instellen.

2-persoons

Hoeveel temperatuurstanden heb je nodig?

De temperatuur van een elektrische deken kan meestal op meerdere standen worden ingesteld. Deze standen worden ook wel warmtestanden of temperatuurstanden genoemd. Hoe meer temperatuurstanden, hoe nauwkeuriger je de temperatuur op je eigen voorkeur kunt afstemmen. De meeste elektrische dekens beschikken over drie of vier standen.

  1. Elektrische dekens met minder dan 5 temperatuurstanden
  2. Elektrische dekens met meer dan 5 temperatuurstanden

Wil je de warmtedeken de hele nacht gebruiken?

Sommige elektrische dekens kunnen de hele nacht aan staan, andere schakelen na een bepaalde tijd automatisch uit. Dat gebeurt meestal na 1,5 tot 3 uur tijd. Het is dus handig om vooraf te bedenken of je de deken de hele nacht nodig hebt of dat warmte tijdens de eerste paar uur van je slaap voldoende is.

Warmtedeken zonder automatische uitschakeling

  1. De hele nacht door warmte
  1. Ideaal voor mensen die het snel koud hebben
  1. De warmtedeken verbruikt meer stroom
  1. Bekijk alle elektrische dekens zonder automatische uitschakeling

Warmtedeken met automatische uitschakeling

  1. Voldoende warmte tijdens de eerste uren van de slaap
  1. Beperking van stroomverbruik
  1. De deken geeft ‘s nachts geen warmte meer af
  1. Bekijk alle elektrische dekens met automatische uitschakeling

Heb je snel last van koude voeten in bed?

Krijg jij je voeten maar niet warm in bed? Koude voeten kunnen je onnodig lang uit je slaap houden. Sommige elektrische dekens zijn speciaal gemaakt voor mensen die snel last hebben van koude voeten.

Deze warmtedekens zijn voorzien van meerdere temperatuurzones. Dat betekent dat je de temperatuur voor je voeten afzonderlijk kunt instellen van de rest van je lichaam. Zo kun je de temperatuur bij je voeten wat hoger zetten of de temperatuur voor je lichaam zelfs helemaal uitzetten.

  1. Elektrische dekens met instelbare voetenwarmte

Wil je de warmtedeken vooraf kunnen instellen?

Een elektrische deken werkt op stroom en moet dus vanzelfsprekend ook aangezet worden. Het is handig om dan rekening te houden met de opwarmingstijd, zodat de warmtedeken ook daadwerkelijk warm is op het moment dat je naar bed gaat. Sommige elektrische dekens zijn voorzien van een timer, waarmee je vooraf kunt instellen hoe laat de deken ingeschakeld wordt. Zo hoef je er dus niet zelf aan te denken om hem op tijd aan te zetten. Als de elektrische deken van jouw voorkeur geen timer heeft, kun je er natuurlijk ook voor kiezen om zelf een tijdschakelaar aan te schaffen.

  1. Bekijk alle elektrische dekens met een timer